theezakjes giftig
“Het is betreurenswaardig dat papieren theezakjes steeds vaker worden vervangen door zakjes van plastic (PET, PLA of nylon), vaak in pyramide-vorm. Deze theebuideltjes kunnen niet bij het GFT afval of op de composthoop, maar alleen bij het normale huisvuil gedaan worden.
Dat kan enige verwarring bij de consument veroorzaken, want aanwijzingen hiervoor staan niet op de verpakking. (…) (van (…)), bijvoorbeeld, vermeldt niet van welk materiaal de zakjes gemaakt zijn en geeft geen instructies voor afval. Zoals met alle producten zal een (klein) deel altijd in het milieu terechtkomen.
Vanwege de plastic vervuiling en de plastic soep moeten we in het algemeen het aantal nieuwe en onnodige toepassingen van plastic niet uitbreiden, maar drastisch inperken.
De grootste bezwaren tegen theezakjes van plastic zijn echter van een andere orde. Door de hitte van het kokende water breken moleculen af en kunnen giftige stoffen zoals weekmakers loslaten. Dit geldt ook voor het drinken uit plastic bekertjes of voedsel verwarmen in een plastic bakje in de magnetron.
Over dit onderwerp bestaat de nodige onzekerheid, maar notoire theeleuten lopen logischerwijs het meest risico.”
Bron: Plasticsoupfoundation.org
En het is ook hierom dat wij het drinken van losse thee stimuleren in plaats van voorverpakte thee in theezakjes. Niet alleen is verpakking van de thee giftig door het plastic dat erin wordt verwerkt. Ook worden in deze voorverpakte theezakjes rest thee gestopt. Deze thee trekt wel snel maar is niet van de hoogste kwaliteit. Voor de prijs die je ervoor betaalt moet je iets beters kunnen krijgen.